niedziela, 13 lutego 2011

Kisiel żurawinowy

Autor: Kamila o niedziela, lutego 13, 2011
2 kwaskowate jabłka
500 ml soku z żurawiny
pół laski wanilii
1 mała laska cynamonu
50 g cukru
40 g skrobi spożywczej
80 g suszonej żurawiny

Obrane jabłka kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla, zalewamy sokiem. Z przekrojonej wzdłuż laski wanilii usuwamy miąższ, który razem z łupiną wrzucamy do rondla. Dodajemy cynamon i cukier. Powoli zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu 4–6 minut. Skrobię rozprowadzamy małą ilością wody i mieszamy z sokiem. Dodajemy żurawinę i zagotowujemy jeszcze raz, stale mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.

Inne pomysły na żurawinę znajdziecie w lutowym numerze Vege. Macie już prenumeratę ;>?


1 komentarze on "Kisiel żurawinowy"

asieja on 13 lutego 2011 22:28 pisze...

kisiel jest super!

Prześlij komentarz

 

Słodkości Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez