
2 kwaskowate jabłka500 ml soku z żurawiny
pół laski wanilii
1 mała laska cynamonu
50 g cukru
40 g skrobi spożywczej
80 g suszonej żurawiny
Obrane jabłka kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla, zalewamy sokiem. Z przekrojonej wzdłuż laski wanilii usuwamy miąższ, który razem z łupiną wrzucamy do rondla. Dodajemy cynamon i cukier. Powoli zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu 4–6 minut. Skrobię rozprowadzamy małą ilością wody i mieszamy z sokiem. Dodajemy żurawinę i zagotowujemy jeszcze raz, stale mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Inne pomysły na żurawinę znajdziecie w lutowym numerze Vege. Macie już prenumeratę ;>?

1 komentarze on "Kisiel żurawinowy"
kisiel jest super!
Prześlij komentarz